28 Temmuz 2013 Pazar

Gezi Güncesi II - Aliya İzzetbegoviç Kabri

Hafta sonları daha bir anlamlı oldu burada benim için. Abim hafta içi çalıştığı için gezebileceğimiz hafta sonunu iple çekiyorum diyebilirim. Bu hafta yine Başçarşı'ya gittik. Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret ettik. Başçarşının tepelerine tırmanınca şehitliği bulduk. Mezar taşların bakınca direk yaşlarını hesapladı zihnim. Çoğu 23- 25 yaşında olan gencecik şehitler.. Tepede ve havanın çok sıcak olmasına rağmen esiyordu çok güzel. Dualarımızı edip, 1-2 kare çekip ayrıldık oradan.


"Hukuk benim için sadece meslek değil inancım, yaşam tercihim ve hayat felsefem." 

Miljan Markovic: Boşnak ve Müslüman olmamasına rağmen Boşnakların yanında savaşmış 24 yaşında bir şehit. Bir tek bu mezar taşında fotoğraf gözüme ilişti.

Aliya İzzetbegoviç namı diğer Bilge Kral'ın birkaç sözünü de yeri gelmişken paylaşmak istiyorum:
"Hiç kimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalıdır. Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerin de kapısını açar. Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayın."

"Ben Avrupa’ya giderken kafam önümde eğik gitmiyorum. Çünkü çocuk, kadın ve ihtiyar öldürmedik. Çünkü hiçbir kutsal yere saldırmadık. Oysa onlar bunların tamamını yaptılar. Hem de Batı’nın gözü önünde; Batı medeniyeti adına.”

"Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız. Kin ve intikam peşinde koşmayacağız."

"Bu günleri gösteren yüce Allah'a hamd ediyorum. Tarihimizi kanımızla yazdık. Evlerimiz yakılıp yıkıldı. Düşmanlarımız mert değildi, alçakça katliamlar yaptılar. Yapılan katliamları dünya şimdilerde ortaya çıkartılan toplu mezarlardan anlamaktadır. Bu gerçekleri haykırmıştık, duyan olmamıştı. Tüm acılara rağmen çok şükür ayaktayız. Yıkılan ev ve camilerimizi yeniden inşa ettik. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onlarla inşallah Cennet’te buluşacağız, onları Allah'ın ve meleklerinin huzurunda şanlı direnişlerinden dolayı kutlayacağız."


23 yorum:

  1. geçenlerde arkadaşım da gitmişti Bosnaya, boğazım düğümlendi demişti her yer acı...

    YanıtlaSil
  2. Her köşe başında savaştan kalan bir bina ilişiyor gözümüze, gerçekten de her yer buruk...

    YanıtlaSil
  3. bir düzeltme-ekleme yapmak isterim bir boşnak olarak.Resimdeki Miljan Markoviç Müslüman-boşnak olmamasına rağmen boşnakların yanında savaşmış bir şehittir.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sadece gördüğüm bir şey hakkında, araştırmadan yazmıştım o cümleyi. sayenizde düzelteyim :)

      Sil